Studietip 1:
Zoek een Buddy

Tip 1: zoek een Buddy

Je scriptie is waarschijnlijk een van de eerste grote projecten die je aanpakt, waar ook nog eens veel van afhangt. Je diploma! Ineens moet je al je competenties inzetten: je theoretische kennis vanuit de opleiding, je onderzoeksvaardigheden en vaardigheden zoals tekstschrijven, netwerken, gesprekken voeren (zowel in persoon als over de telefoon), kritisch zijn, analyseren en plannen. Bovenal moet je gedisciplineerd doorwerken. Zelfs voor de beste student is de scriptie een uitdaging! En voor je het weet, zijn de eerste weken waarin je je plan van aanpak (tip 11) had moeten schrijven voorbij. Dus waar begin je met een scriptie? Allereerst, om op schema te blijven, raad ik je als coach aan om een buddy te zoeken om samen te werken. Dat hoeft geen professional te zijn, je kunt ook gewoon hulp (tip x) dicht bij huis zoeken.

Verdubbel je succeskans
Als ik iets wil bereiken, vraag ik vaak anderen me te helpen. Toen ik beter voor mezelf wilde gaan zorgen, waar linken we dit naar toe?stelde ik me als doel iedere dag 10.000 stappen te gaan lopen, maar dat was een te groot doel om in mijn eentje te bereiken. Wat heb ik gedaan:
A. Het doel in behapbare stukken gehakt, opbouwen van 3.000 naar 6.000 stappen.
B. Het onderliggende doel helder gemaakt, namelijk om gezonder, fitter of slanker te zijn.
C. Dagelijks verantwoording afgelegd via een “StapjesAppje” met mijn vriendin Martine.

Natuurlijk ben ik zelf verantwoordelijk, maar doordat ik dagelijks met mijn vriendin om 19:00 uur app of ik mijn dagdoel al heb gehaald (en zij het hare), neemt mijn kans op succes enorm toe. Ik heb dan nog voldoende tijd om de stappen te zetten (ik doe ongeveer een uur over 6.000 stappen). Het idee dat ik haar moet teleurstellen, zorgt ervoor dat ik mijn best doe om voor 19:00 uur mijn stappen al te hebben gehaald, of dat ik een duidelijk plan heb om mijn doel die avond te halen. Geen zin? Dan appt mijn vriendin me: ‘Ga in elk geval even een half uurtje lopen’… en je raadt het al, zodra ik van de bank af ben, zet ik gewoon mijn 6.000 stappen.

Rol scriptiebuddy
Zo kan het ook het met een scriptiebuddy. Ga dus samenwerken met een studiegenoot, een vriend of familielid. Je spreekt af wat je doelen zijn en op welke manier je verantwoordelijk wilt worden gehouden. Op sommige dagen is 60 of 80% ook goed. Je spreekt bijvoorbeeld af dat je elke dag een bepaald aantal uren aan je scriptie werkt, dat je een vast aantal pagina’s schrijft of je maakt een to-do-lijst. en spreekt af wat je morgen af hebt. Zo lukt het om eind van de week af te hebben wat je gepland had. Het leuke aan een buddy – het is tweerichtingsverkeer. Terwijl jij een stok achter de deur krijgt, steun je de ander bij zijn of haar dagelijkse doelen. Extra bonus: je hebt dagelijks even contact – quality time – met je vriend, vriendin of familielid – win-win-win!

Tips voor de scriptiebuddy

Taken van de buddy:
• Stelt samen met jou een realistisch dag- of weekdoel
• Houdt dagelijks of wekelijks contact met je
• Bewaakt de voortgang
• Moedigt je aan
• Houdt het leuk, maar is ook voldoende streng

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print